Monitor Alfa AM-06

Exatel: producator de aparatura dozimetrica si de radioprotectieMonitorul alfa,  tip  AM-06 este un aparat destinat punerii rapide in evidenta a materialelor radioactive alfa emitatoare de pe probe prelevate prin teste de stergere umeda, pompe de aerosoli, etc.

Detectorul utilizat utilizeaza descarcarea Corona. Acest tip de detector are avantajul detectarii numai a particulelor alfa, fiind aproape in totalitate insensibil la campuri de radiatii gamma sau beta.

Aparatul poate fi utilizat independent, cu operare prin tastele de pe panou si vizualizarea pe afisajul LCD alfanumeric de 2x 16 caractere.

Monitorul poate fi operat si de la  un PC, comenzile si vizualizarea datelor fiind preluate de calculator. Nu exista conexiune prin fire intre aparat si PC, transmisia de date fiind wireles (Bluetooth). Se poate plasa astfel standul de masura in alta incapere decat calculatoarele, micsorandu-se posibilitatile de contaminare de la probele analizate. Distanta maxima permisa este de 100m in aer liber, micorandu-se la 10-20m in conditiile ecranarii prin ziduri de beton armat.

CARACTERISTICI TEHNICE

Tip detector Contor Corona
Domeniul de energie a radiatiei alfa 4 - 6MeV
Eroare de baza ±15%
Eficacitate de detectie 20 ± 30%
Timp de masurare 1 - 999s, programabil de pe panou
1 - 60000s, programabil din PC
Prag de alarmare 1 - 5000 impulsuri/s
Domeniul de temperatura de utilizare -20 - +45°C
Umiditate relativa maxima 98% la 35°C
Fond de radiatii gamma extern maxim pentru masurarea alfa 10mGy/h
Timpul de viata al detectorului 4000 ore (cu tensiune de polarizare)
Alimentare acumulator intern
Autonomie de functionare minim 80 de ore
 
Exatel: producator de aparatura dozimetrica si de radioprotectie
Copyright 2008 - EXATEL SRL