Debitmetru / avertizor de radiatii x si gamma ARGUS 3

Debitmetrele din familia ARGUS 3 sunt aparate ce au ca destinatie masurarea debitului echivalent de doza si alarmarea in conditiile depasirii unor valori prestabilite. Pot fi utilizate in:

  • Radioprotectie, pentru sisteme de supraveghere a fondului radioactivitatii gama in unitati nucleare (centrale nucleare, unitati de radiodiagnostic si radioterapie, unitati de prelucrare radioizotopi, unitati pentru control nedestructiv prin gamagrafie, etc.)
  • Protectia mediului (retea de supraveghere a fondului radioactivitatii gama in aer in jurul centralelor nucleare cu scopul protejarii populatiei din vecinatate, retea nationala de supraveghere a fondului radioactivitatii gama in aer si alarmare in timp real in situatia in care are loc un incident in afara granitelor dar care afecteaza si teritoriu romanesc).

Exatel: producator de aparatura dozimetrica si de radioprotectieSistemul de detectie ARGUS 3 utilizeaza un traductor inteligent, dotat cu microcontroller, capabil sa masoare debitul echivalent de doza de radiatii gamma pe un domeniu de 9 decade (0,01μSv/h … 10Sv/h).
Sistemul poate functiona independent, sau conectat impreuna cu mai multe echipamente la un calculator central, formand o retea de monitorare.

Traductorii de masura sunt traductori inteligenti, echipati cu microcontroler si sunt realizati in doua variante constructive:
• Traductor cu contori GM. Traductorul este prevazut cu doi contori G-M sipermite acoperirea integului domeniu de masurare normal (0,1mSv/h - 1Sv/h).
• Traductor cu scintilator plastic. Scintilatorul plastic permite acoperirea integului domeniu de masurare normal (0,1mSv/h - 1Sv/h), permitand in acelasi timp si masurarea debitelor intre 1Sv/h-10Sv/h.

Aparatul este realizat in trei variante constructive din punctul de vedere al programarii si vizualizarii datelor masurate:
• ARGUS3-SAT. Este destinat in principal pentru realizarea de retele de monitorare de arie a radioactivitatii. Datele se transmit la un dispecerat central prin modem radio, GSM sau satelit.
• ARGUS3-LCD. Este destinat in principal pentru supraveghere si alarmare in unitati nucleare. Programarea si vizualizarea datelor se face pe panoul local prevazut cu tastatura si afisaj LCD.
• ARGUS3-PC. Destinatia principala este similara cu a variantei ARGUS3-LCD, unitatea de comanda si afisare fiind preluata de un calculator personal sau PDA.

Aparatul detine Aprobare de Model BRML si ASR CNCAN.

CARACTERISTICI TEHNICE

Tip detector Contori G-M
Scintilator plastic
Domeniul de masurare a debitului de doza 0,1 - 1 Sv/h (0,1 - 10 Sv/h cu scintilator plastic)
Testat la supraexpunere de 100Sv/h
Eroarea de masurare a debitului de doza <±15%
Timp de raspuns 10s
Numar de masurari si evenimente stocate in memoria nevolatila 1000
Domeniul de energie a radiatiei gamma 50 keV – 1,5MeV (contori G-M)
20 keV - 3 MeV (scintilator plastic)
Domeniul de temperatura de utilizare -40º ÷ +55ºC
Umiditate relativa maxima 98% la 35ºC
Timp continuu de operare fara mentenanta Cel putin 10000 ore
Timp mediu de functionare intre doua defectari Cel putin 20000 ore
Alimentare 220V c.a. sau panou solar cu baterie tampon
Detectori optionali Detectori de neutroni
Statie meteo
Interfata de comunicatie RS485, RS232 sau modem (radio, GSM, satelit)
Constructie rezistenta la ploaie si praf
Sistem de autodiagnoza cu transmiterea parametrilor starii de functionare la dispecerat
Exatel: producator de aparatura dozimetrica si de radioprotectie
Copyright 2008 - EXATEL SRL